LUCHTWEG INFECTIES

Laatst bijgewerkt op 2014 September 22

Er zijn verschillen tussen de diverse luchtweg aandoeningen gekenmerkt door het type luchtweg infectie.

* Virus

In zeer ernstige gevallen zoals SARS kan er worden overgegaan tot antivirale middelen. Normaal kan je alleen uitzieken.

* Bacterie

Als je een bacterie hebt mag je van geluk spreken. Huisartsen gaan al gauw uit van een koorts maar dit hoeft niet. Het is ook heel goed mogelijk onderkoeld te zijn we hebben zelfs gevallen van 34 graden Celsius meegemaakt. In de praktijk zal de assistente van de huisarts je geen afspraak geven met de huisarts als je zegt onderkoelt te zijn of geen koorts hebt. Echter, de bacterie als die er is zal op een gegeven moment geen temperatuur verhoging of verlaging meer veroorzaken. Heb je temperatuur verlaging, lieg dan tegen de assistente en neem het getal 37 trek daar je werkelijke temperatuur van af bij onderkoeling, dan houd je een positief getal, die negatieve koorts wordt genoemd. Tel dit getal op bij 37, je zal dan een goede schatting van de activiteit van de bacterie krijgen.Let op, een bacterie infectie omvat meerdere stadia, koorts zowel positief of negatief zal verdwijnen maar de bacterie kan makkelijk overleven in je luchtweg als je pech hebt. Ook een bacterie kan jaren overleven in je luchtwegen en zich in je lichaam verspreiden. Een heel bekend geval is de Syfilis bacterie. Weet dat soms de eenvoudigste antibiotica tegen een zeer ernstige bacterie als Syfillis werkzaam is waaronder 3 maal een Peniciline kuur.

Er zijn 2 soorten bacterie waarvoor Antibiotica bestaat.

A: Gram Positief Bacterie

B: Gram Negatief Bacterie

Alleen met een sputum test die alleen de huisarts voor je aan kan vragen kun je te weten komen welke soort bacterie je hebt, echter zal in het begin stadium er weinig van een bacterie aanwezigheid bewijsbaar zijn tenzij het juiste kweekmateriaal voor een beetje van je spuug wordt gebruikt.

Mocht de huisarts het niet weten, of geen test voor je spuug (sputum) willen doen ga dan voor een kuur die zowel GRAM POSITIEF als GRAM NEGATIEF is. Als je een kweek hebt gedaan, neem dan ofwel de GRAM POSITIEF ofwel de GRAM NEGATIEF behandeling.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gramkleuring

http://nl.wikipedia.org/wiki/Antibioticum

http://en.wikipedia.org/wiki/Gram-positive_bacteria

http://en.wikipedia.org/wiki/Gram-negative_bacteria

http://nl.wikipedia.org/wiki/Syfilis

Een kleine weet is dat een gewoon dier voor de slacht vaak meer antibiotica krijgt dan een mens in zijn/haar hele leven. De huisarts zal alles doen om je vanwege antibiotica resistentie te weerhouden van antibiotica. Ga daar niet te diep op in. Wel moet je zeker weten dat alle mensen om je heen je niet langer gaan herbesmetten als je genezen bent. Veel ouderen sterven door onnodig lijden. -omdat de huisarts geen antibiotica resistentie wil- Het is belangijk dat je bijhoudt hoevaak je antibiotica hebt gebruikt, en maak de kuur altijd af. Als je dit niet doet kan de bacterie resistent worden. Ook zijn antibiotica belastend voor de nieren. Als je gezond bent op de luchtweg infectie na, dan kan je gerust de juiste kuur beslissen met je huisarts. Als je voor de zwarte markt kiest, neem dan breedspectrum antibiotica. Het is triest om te zeggen dat juist de zwarte markt mensenlevens redt. Maar dit is nu eenmaal de harde waarheid. Houd je altijd aan de regels en studeer en koop eventueel medische handboeken voor je gebruik maakt van de zwarte markt. Maar weet dat een huisarts het vaak niet beter doet dan een gemiddelde student die zichzelf wil genezen. Als er 9 patienten zijn met luchtweg infectie zal de huisarts deze in 3 groepen indelen, 3 mensen krijgen gram negatief antibiotica, 3 mensen krijgen gram positief antibiotica, en 3 mensen krijgen breedspectrum antibiotica. Maar slechts maximaal 6 mensen zullen genezen van deze 9 op de methode zoals de huisarts werkt. Vraag bij weigering om een sputum test en laat dit op kweek zetten. Antibiotica is geen speelgoed en maak er zelden gebruik van. Als je luchtweg klachten aanhouden heb je echter weinig keus maar lees ook het volgende hoofdstuk over schimmel in de luchtweg.

De meest gevaarlijke luchtweg infectie onder de gewone bevolking dat wil zeggen zonder militair doel is Legionella.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Resistentie_tegen_antibiotica

* Schimmel

Het nadeel van een schimmel infectie is dat ze nog sluipender zijn, je kan er makkelijk een jaar of tien mee rondlopen voor het wordt ontdekt. Nog nooit gehoord van Histoplasmose of Aspergillus?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Histoplasmose

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aspergillus

Ook hier zijn er 2 soorten behandelingen, maar het is heel gemakkelijk te genezen op voorwaarde dat de infectiebron niet meer aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld schimmel op de muur zijn, schimmel in de koelkast, of gewoon een niet goed onderhouden aanrecht. Als je een koffie kopje laat staan zal je merken dat er na een paar dagen schimmel begint te groeien, welnu stop je dit in de vaatwasser, denk dan nog maar eens na wat er gebeurt. (Zoals wanneer je de vaatwasser open doet en de schimmel zich via de stoom verspreidt.)

Hier zijn de soorten medicijnen die je nodig hebt. Let op, schimmel kan je ook in je luchtweg krijgen bij sexueel contact. (En andersom.)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Antimycoticum

http://en.wikipedia.org/wiki/Antifungal_medication

Voor de diagnose schimmel moet je nagaan hoe je huis er aan toe is, of je schimmel hebt gezien, of je aan gemeenschap (beffen, pijpen) hebt gedaan. Bij vrouwen is een vaginale schimmel voorkomend die eenvoudig genezen kan worden maar bij de man of vrouw met wie ze intiem is door beffen in de luchtweg kan komen. Het is altijd verstandig om een sputum test te laten doen door je spuug gewoon op kweek te laten zetten. Met antischimmel middelen moet je nog voorzichtiger zijn dan met antibiotica, vooral omdat je makkelijk herbesmet kan worden.

* Nawoord

Als je bronnen raadpleegt, begin dan klein en studeer verder in andere talen zoals Engels. Weet wel dat de huisarts niet houdt van mensen die zogenaamd alles weten van ziektes. En dit is een belangrijke reden voor hoge sterfte cijfers met name onder ouderen waar familie vaak duidelijk ziet dat er iets mis is, maar de dokter niks wil doen omdat de familie het echt niet beter weet dan een hoog geleerde arts.

En dan ben je aangewezen op de zwarte markt tenzij je erin slaagt om een andere huisarts te krijgen of uitwijkt na het buitenland. In Australie kan je zo naar iedere huisarts gaan voor ongeveer 35 dollar, vraag gewoon om een speeksel sputum test aan je huisarts, dan heb je zekerheid. Je weet nu waar op getest moet worden, deze kennis is zo bassaal en eenvoudig dat het onvoorstelbaar is dat de huisarts symptomen van sluipende schimmels en bacterieen niet herkent. Of anders gesteld misschien weet de huisarts wel wat je hebt maar wil deze huisarts je gewoon niet behandelen. Ook dat komt helaas veel voor.